середу, 25 квітня 2018 р.

Збережемо природу разом


19 квітня 2018 року запам’ятається учням 5-6 класів закладів загальної середньої освіти міста участю у першому Екологічному квесті «Збережемо Землю». Захід було приурочено до  Дня довкілля (21 квітня), Дня Землі (22 квітня) та Міжнародного Дня птахів, що мігрують (1 травня).
Організували та провели  Екологічний квест Національний природний парк «Білобережжя Святослава», регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», відділ освіти Очаківської міської ради, Очаківська міська бібліотека. Була розроблена програма заходу, підготовлені маршрутні листи, дорожні карти. На учасників чекали на «зупинках» несподівані завдання, цікаві запитання.
Оперативно були сформовані команди, до складу кожної з яких увійшли представники різних шкіл.  До учасників із зверненням про допомогу у вирішенні проблем екології звернувся «гість з майбутнього» і налаштував дітей на  гру.

Кожній команді, згідно дорожньої карти, необхідно було пройти по визначеному маршруту із 6-ю зупинками:  
1.              «Алея Мігруючих птахів» проходила під керівництвом провідного фахівці з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя святослава» І.В. Форманюк.  Діти шукали пташині «будиночки» та будували плавучий плот.
2.   Станцію «Чисте Довкілля» очолила інженер з охорони природи НПП «Білобережжя Святослава» Юлія Беспалова.   Учасники не тільки висловлювали пропозиції, у який спосіб можна вирішити проблему засміченості Землі, а ще й обладнали  місце для роздільного збору сміття та за одну хвилину зібрали побутові відходи й розсортували їх по умовним «контейнерам».
З’ясували термін розкладання відходів та розкрили таємницю ще однієї скриньці, яка містить найбільш небезпечні відходи – відпрацьовані батарейки.
3. На зупинці «Врятуємо дельфінів» ст. науковий співробітник НПП «Білобережжя Святослава» Ольга Марчинська допомагала командам правильно провести операцію з врятування дельфіну, який заплутався у риболовних сітках та був травмований.  
4. Наступна зупинка – Візит до центрального офісу Національного парку «Білобережжя Святослава». Його працівники запропонували учасникам низку цікавих завдань.

5.     У Екоосвітньому класі РЛП «Кінбурнська коса» учні згадали основне гасло для відвідувачів парку «Не винось з цього місця нічого, окрім фото! Не вбивай тут нічого, окрім часу! Не залишай на цій унікальної території нічого, окрім слідів! Збережемо в цьому неповторному куточку тишу і спокій! Прислухайся до порад, і отримай насолоду від єднання з природою!».
6.     Остання зупинка - Очаківська міська бібліотека.  Бібліотекар Олена Солдатенко провела конкурс «Шифрувальники», запропонував учасникам розшифрувати головну фразу квесту «Збережемо матінку Землю!» та провела гру «Фантазери природи».
У бібліотеці методист міського методкабінету відділу освіти Л.А. Головня, продовжила тему «Довкілля» і провела презентацію «Друге життя непотрібних речей», яку із зацікавленням подивилися учасники заходу.
Завідувач Очаківською міською бібліотекою Ганна Біла продемонструвала учням речі, яким вона вже «подарувала друге життя».
Перед оголошенням результатів квесту працівники бібліотеки   запропонували учням підкріпитися фруктовим соком. За таку приємну підтримку дякуємо Х. З. Гемаєву і чекаємо його на наших спільних заходах.

Оголошені перші результати – команда переможець.
Всі без винятку учасники отримали наліпки, присвячені Дню мігруючих птахів, буклети, путівники НПП «Білобережжя Святослава» та нову газету парку «Вісник Білобережжя».
За ініціативою бібліотекаря Олени Солдатенко, кожен учасник квесту надав обіцянку берегти природу, зробив символічний «підпис» на карті світу, завдяки чому «чорно-біла» Земля перетворилася на яскраву «Зелену планету».
Дякуємо всім учасникам та вчителям за підтримку екоосвітніх заходів та вітаємо з Днем Землі та Днем Довкілля!
 Л.А. Головня, методист ММК віділу освіти Очаківської міської ради



Немає коментарів:

Дописати коментар