вівторок, 12 квітня 2016 р.

Жайворонок - провісник весни!

День весняного рівнодення – це астрономічне явище спокон віків відігравало важливу роль у всіх світових культурах. Це пов’язано з періодом коли «земля закінчує свій зимовий шлях». Наші пращури підмітили, що після цього дня наступає весна, прилітають птахи та  починають  будувати  гнізда. Особливо везтиме тому хто у цей день нарахує сорок пташок - за це його красуня-весна винагородить щедрими дарами.  


Серед усіх пташок, за народними прикметами, саме жайворонки були символами довгоочікуваної весни. А щоб прискорити її прихід «пекли фігурки птахів з розкритими крильцями, з оченятами-родзинками, обсипані цукром». Традиційно «всі члени родини отримували таку пташку - рум’яну, хрустку, апетитну, але не з’їдали відразу, а приймалися кликати весну, хто на що здатний. Забиралися на дахи, підкидали пташок вгору і намагалися співати-кричати голосніше, щоб Весна почула».


Свято «Жайворонка»  вже не перший рік відзначають у Покровській  школі, родзинкою якого є традиційне випікання «жайворонків» - печива у вигляді птахів.  А поки тісто, яке власноруч замішували діти, «підходило», дітлахи навипередки вгадували, за аудіозаписом, спів  перелітних птахів. Під час вікторини малеча дізналася багато цікавого про особливості птахів у весняний період. Особливо їм сподобався  конкурс «Знавець прислів’їв та приказок про весну та птахів». Із задоволенням учні брали участь у стародавніх іграх: «А ми просо сіяли» та «Подоляночка».  

В кінці цього дійства директор школи Олена Леонідівна Васильєва оголосила результати попередньо проведеної акції: «Зробимо домівку для пернатого друга», започаткованого природно – заповідними об’єктами: РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава». Найактивніші учасники конкурсу малюнків «Весна – очима дітьми», учні 6 класу: Юрій Хомутянський, Сергій Гопкало, Роман Бородін, семикласник Ілля Філіпенко  були відзначені спеціальними нагородами.


На це свято завітали дільничні інспектори РЛП «Кінбурнська коса» та нагадали учням про правила поводження на території парку, подякували за добротно зроблені «домівки для птахів» та подарували декілька шпаківень.  

Згодом підготовленого тіста юні покровчани ліпили «жайворонків» і випікали  печиво, та знімали із задоволенням  пробу із своєї випічки.

Після всього відповідно до народного звичаю — «Заклички», учасники свята, піднявшись на високу кучугуру, «закликали весну», виконуючи найдавнішу закличну «Благослови, мати весну…» та веснянку «Щебетала пташечка».   


Свято весни – це повага людини до дарунків весняної природи. Тому в обрядах, піснях і хороводах, що  супроводжують це свято, природа, праця і побут місцевого населення є гармонійно поєднаним нероздільним цілим.  

І. В. Щеглова, вчитель біології
Покровської ЗОШ І-ІІІ ст.


        

Немає коментарів:

Дописати коментар