неділю, 3 квітня 2016 р.

Майстер-клас з Кінбурнської коси

На Кінбурнській косі стартувала  традиційна весняна акція «Зроби домівку для пернатого друга», оголошена  природно – заповідними об’єктами: РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава».
В очікуванні птахів юні природоохоронці – учні Покровської та Василівської шкіл обладнали місця гніздування, змайстрували та розвісили будиночки для птахів. Результати природоохоронної і творчої діяльності учнів стали підґрунтям для участі у конкурсі дитячої творчості «День зустрічі птахів – 2016», оголошеному Київським еколого – культурним центром і Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета». 
Юрій Хомутянський – учень 6 класу Покровської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Нова дуплянка для пташки - крутиголовки
Невід’ємною частиною нашого життя на Кінбурнській косі є птахи, а березень у Покровській школі – це місяць турботи про птахів, що мешкають поруч із нами і за якими ми маємо змогу спостерігати.

Неподалік від нашої школи знаходиться вільховий гайок - Покровська сага – місце мешкання багатьох видів птахів. У кінці квітня, коли дерева вже вкриті молодою зеленню, повернуться на своє місце гніздування родичі дятлів – крутиголовки. Вони менш за розмірами та дуже нагадують жайворонка. Під час співу самець стукає дзьобом по дуплу, яке він вибрав, щоб привернути увагу самиці. 
Чому така назва? Якщо ви візьмете птаха у руки, він розправляє хвіст, наїжачує пір'я, при цьому крутить шиєю, очима, видаючи шиплячі звуки. Така поведінка більш нагадає змію, а не крутиголовку.
Через слабкий дзьоб крутиголовки власного дупла ніколи не довбають, а займають вже готове, але гніздитися починають пізніше, тому місць, придатних для гнізда, їм залишається зовсім небагато. Іноді вони викидають з дупла «законних господарів» та поводяться дуже агресивно по відношенню до сусідів.
Тому я змайстрував нову дуплянку для крутиголовки,  «жиле приміщення» якої нагадує природне дупло.
Для виготовлення дуплянки мені знадобилися: колода, 
сокира, шуруповерт, саморіз, дриль та дріт
Діаметр отвору дуплянки повинен бути 3-4 см. Колоду я обрав діаметром приблизно 25 см, а висотою 35см. У середину дуплянки я поклав стружку,  розмістив її на дерево  на висоті 3 м. Сподіваюся, що невдовзі матиму можливість спостерігати за життям крутиголовки саме в цій дуплянці.
Роман Бородін – учень 6 класу Покровської ЗОШ І-ІІІ ступенів  

Гнізда на воді
Активну участь у будівництві штучних острівців – купин для куликів взяли учні Покровської школи. Кулики, перебуваючи на березі водойми, не завжди можуть бути в безпеці.
Гнізда для куликів необхідно розташувати на воді. Тому, попрямувавши до найближчого від школи озера, під назвою Церковне, ми майстрували гніздівлі для куликів. Для цього нам знадобилися інструменти: кілочки, гілля сосни, дернина та інші.
За даними методичних рекомендацій по сприянню гніздуванню НПП «Білобережжя Святослава» - острівці - купини будуються шляхом вбивання в дно дерев’яних паколів, між якими укладається хмиз, а над водою шар сіна та куски дерну з травою.
 

Вікторія Передрій – учениця 6 класу Василівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Лиски – птахи, що люблять чисту воду та тишу
Лиска - невеликий водоплавний птах родини Пастушкових. ЇЇ не складно впізнати.
Це чорний птах з  білою шкірястою бляшкою на лобі. На Кінбурнській косі він зимує на Ягорлицькій затоці та  Дніпро-Бузькому лимані та виводить пташенят на лимані та озерах в плавнях. Я вирішила побудувати гніздо для цього водоплавного птаха тому, що останні декілька років лиски на узбережжі лиману біля мого села чомусь перестали гніздитися. А раніше їх було декілька пар. Напевно їх не влаштовує сміття, якого тут стало безліч. Птахи – це тендітні створіння, вони люблять чисту воду та тишу.

Я хочу повернути хоч одну пару лисок на їх місце колишньої домівки. Але спочатку – прибирання, а потім будівля та встановлення штучного гнізда. Маю надію, що цієї весни воно не залишиться порожнім.
Крістіна Цвєткова  - учениця 9 класу Василівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Як захистити куликів – ходуличників
Я хочу розповісти про птахів, які минулої весни оселилися на озері неподалік нашого села. Вони зачарували мене своєю граціозністю та культурою спілкування між собою. Цих птахів називають куликами- довгонігами або ходулочниками і недарма, бо по воді, на своїх довгих червоних ніжках, вони обережно ступають навіть не сколихнувши воду. А їжу дістають із води теж культурно і не поспішаючи.
На жаль, в зв’язку з висиханням озер, гнізда стають доступними для   хижаків. Розорюють їх також сірі ворони, круки та мартини.
Коли ці птахи почали будувати собі гнізда вздовж берегової лінії озера ми із однокласниками дуже зраділи, бо знаємо, що ці птахи занесені до Червоної книги України. Та коли в гніздах з`явилися маленькі яєчка на беріг прибігли сільські собаки і знищили гнізда. Тому птахи були змушені залишити наше озеро.
В цьому році я вирішила посеред нашого озера збудувати платформу для ходуличників, щоб уберегти їх від хижаків. 
Такий спосіб, я думаю, має збільшити кількість довгоногів на нашій Кінбурнській косі.  
Природно – заповідні парки: НПП «Білобережжя Святослава» та РЛП «Кінбурнська коса» щиро витають учасників акції та бажають перемоги у конкурсі дитячої творчості «День зустрічі птахів – 2016», а також дякують вчителям Покровської та Василівської шкіл: І. В. Щегловій, О. А. Каптуру,  І.В. Лахтіоновій та Василівському науково – дослідницькому природоохоронному відділенню НПП «Білобережжя Свясослава» за допомогу.    
Координатор акції І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти 
РЛП «Кінбурнська коса» та 
НПП «Білобережжя Святослава»












Немає коментарів:

Дописати коментар