неділю, 27 грудня 2015 р.

Позашкільна освіта: здобутки, виклики і перспективи

Павло Хобзей: Позашкілля розвиває лідерські якості у дітей, які необхідні нашій країні

 24 грудня 2015 року відбулась відеоконференція «Позашкільна освіта: здобутки, виклики і перспективи».

У заході взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей; головний консультант секретаріату комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Євген Красніков; директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації Олена Фіданян; начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини МОН Алла Середницька; працівники органів управління освітою, позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів; вчені, громадськість міста Києва та всіх областей України.

За словами Павла Хобзея, після прийняття базового закону «Про освіту», усі проблеми та пропозиції позашкілля будуть враховані в існуючому спеціальному законі «Про позашкільну освіту», над новою редакцією якого буде працювати спеціальна робоча група. Також заступник Міністра наголосив, що в базовому законі «Про освіту» - позашкільна освіта позиціонується як неформальна, саме тому в ньому передбачено, щоб ті знання, уміння та навички, які були отримані в неформальній або інформальній освіті могли пізніше зараховуватись певними документами, як у формальній освіті.
«Позашкільна освіта розвиває лідерські якості у дітей, які так необхідні для нашої країни. І це важливо», - наголосив Павло Хобзей.

Головний консультант секретаріату комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Євген Красніков повідомив, що наразі в Комітеті йде оновлення законодавства у всіх галузях освіти, зокрема, і в позашкільній. За його словами, у червні 2015 року було проведено круглий стіл з питань позашкільної освіти, на якому вирішено визнати, що позашкільна освіта повинна входити в структуру національної освіти України. Також під час обговорення на цьому заході було визначено структуру формальної, неформальної та інформальної освіти, обов’язковість окремої статті в базовому проекті закону «Про освіту», що регламентує відносини в системі позашкільної освіти та надає можливість вносити зміни чи ухвалювати нову редакцію закону «Про позашкільну освіту».

Олена Фіданян зауважила, що за цей рік проведена велика робота щодо збереження та розвитку позашкільної освіти в Україні. Як повідомила директор департаменту, за останні два роки, у Києві удвічі збільшено позашкільні навчальні заклади, у школах майстри навчають дітей технічному ремеслу тощо. «Для продовження удосконалення розвитку позашкільної освіти нам потрібні зміни та закріплення у законодавстві, які дозволять нам мати фундамент на якому можна працювати», - зазначила директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА.

Сайт МОН України

Немає коментарів:

Дописати коментар