четвер, 29 березня 2018 р.

Поезія, що торкається душі


Жінка… Скільки про неї сказано і написано. В усі століття перед нею схилялися художники, поети, музиканти. Але ніхто не може сказати про поета більше, ніж він  своєю поезією. Саме таким українським голосом і душею стала поезія Ліни Костенко.

Приєднавшись до привітань видатної української поетеси з днем народження (19 березня 2018 року), в Очаківській ЗОШ І-ІІІ ст..№1 учні 5-11 класів читали її вірші: «Кольорові миші»(Баранов П.,Коваль П.), «Життя іде, і все без коректур..»( Мовчан Е.), «Між іншим» (Мелікова О.), «Крила»(Черкасов М.), «Роздуми»(Човган В.), «Світлий сонет»(Повзун В.), «Страшні слова, коли вони мовчать»(Скрипниченко І.), «Вже почалось, мабуть, майбутнє» (Пельцу Є.), «Доля» (Олєйнікова В.).

Виступаючи з різними творами, юні читці дійсно  доводили, що поезія для Л.Костенко – не примха, а вона — зміст її життя, засіб висловлювання власного «я», відповідь серця на гіркоту і радість життя. До цих важливих  рис слід додати артистизм, виразну дикцію, високу культуру декламування віршів Ліни Василівни.

Під час конкурсу вчитель української мови  і літератури Хижняк Н.М. розповідала про  творчий шлях Л.Костенко і славу, якої поетеса досягла своїм неперевершеним талантом. Її вірші мелодійні, душевні,чарівні, тому до них постійно зверталися композитори та перетворювали їх у чудові романси. Деякі з них прозвучали у запису О.Богомолець, відеоролики  яких
прокоментувала вчитель української мови і літератури Солов’ян Л.А.

За результатами конкурсу були відзначені  всі учасники, але конкурс  передбачає перемогу кращих. Ними стали в молодшій віковій категорії Павло Баранов, Поліна Коваль (5клас, учитель Соловян Л.А.), у старшій— Валерія  Олєйнікова (11 кл.,учитель Хижняк Н.М.).

Поезія Ліни Костенко живе в наші дні, вона має свого читача і серед учнів, які не залишаються байдужими до поетичного слова. Тож нехай світло мистецтва Ліни Костенко світить нам ще довго, а пророчі слова поетеси надихають творити добро «І якби на  те моя воля,
           Написала б я скрізь курсивом:
          «Так багато на світі горя,
          Люди ,будьте взаємно красивими»


          Чокова О.С., вчитель зарубіжної літератури
Очаківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1

Немає коментарів:

Дописати коментар