середу, 23 березня 2016 р.

"Ракова Січ" - нова історична гіпотеза учнів Очаківщини

Спільне дослідження Ракової Січі учнями Василівської ЗОШ І-ІІІ ст. і археологів Інституту археології АН України 

16 березня 2016 році в Миколаївському обласному Центрі туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді було проведено 5-й обласний конкурс юних екскурсоводів «Музейна скарбниця Миколаївщини», присвячений 80-річчю з дня народження Бориса Мозолевського, видатного земляка , вченого-археолога та поета.  Тому головна тематика цьогорічного заходу була зосереджена на археологічних здобутках та їх відображенню в експозиціях музеїв навчальних закладів Миколаївської області.

Всього свої школи представляв 71 учасник, серед яких учні 9 класу  Василівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Очаківського району Передрій   Лілія та Цвєткова Крістіна. Оцінювали виступи юних екскурсоводів поважні та досвідчені науковці і педагоги, які не лише об’єктивно та неупереджено оцінювали виступи, а й робили фахові і доречні зауваження, висловлювали побажання. Серед них доктори та кандидати історичних наук, консультанти та керівники наукової секції МАН «Історичне краєзнавства» на чолі з Головою Миколаївської обласної організації НСКУ, доктором історичних наук, професором Олександром Тригубом.

Юні екскурсоводи Очаківщини гідно продемонстрували екскурсійну роботу «Археологічні пам’ятки Кінбурнської коси», яку позитивно відзначило поважне журі. Лілії та Крістіні вдалося віртуально пернести  присутніх до Кінбурнського краю на територію давніх поселень. Конкурсантки висловили гіпотезу  про існування дев’ятої  Запорізької Січі , яка знаходилася безпосередньо на Кінбурнському півострові.

За 3 роки учнівських досліджень членами гуртка «Історичне краєзнавство» на чолі з керівником гуртка, вчителем історії Твердовською Любов Петрівною,  було встановлено назву козацького поселення «Васильківська – Ракова Січ», яке датується 1787 - 1792 рр. Спільно з археологами Інституту Археології АН України юні краєзнавці взяли участь у археологічних розкопках. Їхні старання перевершили всі сподівання - було знайдено  фрагменти української кераміки 17-18 століть, глиняні дитячі іграшки, монети російські, ковані цвяхи, гарматне ядро, турецький ятаган. Частину знайдених експонатів василівські екскурсоводи продемонстрували присутнім під час заходу.

 Передрій Л. та Цвєткова К. повернулися з Миколаєва окрилені, з масою позитивних вражень від досконалої організації конкурсу та атмосфери, яка сприяла натхненій та результативній роботі. За участь в обласному конкурсі конкурсантки отримали грамоту за друге місце в номінації «Краща екскурсія». Їхні успіхи щиро порадували учнівський та педагогічний колективи Василівської школи наставника та керівника наукової роботи Твердовську Л.П.

Відділ освіти, молоді та спорту Очаківської райдержадміністрації, районний методичний кабінет вітає учнів та вчителів Василівької школи з почесної нагородою та зичить їхньому невеликому але дружньому колективу  нових досягнень у краєзнавчій роботі.

Уламки ужиткового посуду ІІ пол. ХVІІІ ст.
Дослідження  учнями культурного шару  ХVІ —ХVІІІ ст.
Нагородження Передрій Лілії та Цвєткової Крістіни
Члени журі, перможці та учасники 5-го обласного конкурсу юних екскурсоводів 
«Музейна скарбниця Миколаївщини» 




  

Немає коментарів:

Дописати коментар