вівторок, 20 лютого 2018 р.

Проводи зими в Очаківському ЗЗСО І-ІІІ ст. №1

Колодій або Масниця — це цілий цикл свят, який зародився ще в язичницькій Стародавній Київській Русі. В ті часи Масляна була святом проводів зими та зустрічі весни. Наші предки обряджали в жіночий одяг Масницю - опудало з соломи з масляним млинцем або сковородою в руках (від млинця, круглого і масляного й утворилася назва й свята, і персонажа). Наприкінці свята опудало спалювали на багатті. Ритуальні поховання Масляної завжди супроводжувалися процесіями ряжених, танцями, веселощами.
 
«Ух ти, Масниця!» - під таким гаслом 16 лютого 2018 року учні 1-А класу Очаківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 (класовод Усік Р. В.) відсвяткували Масляну, під час якої вони попрощалися із зимою й зустрічали весну. Як і годиться, були і пісні, і танці, і хоровод, і частівки.

А яке ж це свято без забав! На прощання із зимою учні будували «снігову фортецю», погралися «сніжками». А які цікаві конкурси від Масляної: перетягування «полотна», дівчатка демонстрували майстерність у «заплітанні косичок», складанні намиста із бубликів.
На святі була головна гостя Масляна, яка привела за собою Дні масляного тижня, в ролі яких були учні 3 класу (класовод Клімчук С. Г.). Награвшись, діти провели опудало Масниці на вогнище, щоб швидше весна настала і печалі з собою забрала.
А що вже багатим був стіл на Масляну! Батьки 1- А класу влаштували святковий ярмарок солодощів. Цікавий захід познайомив учнів і дорослих із традиціями українського народу. Діти з вчителем Римммою Вікторівною дякували батькам за підготовку до свята та проведення ярмарку.

Немає коментарів:

Дописати коментар