пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

«Вчитель року 2017» - творчий злет педагогічної майстерності

Вчитель - це не професія, це покликання. Вчителем спочатку потрібно народитися, а потім ним стати. Талановитого, непересічного, креативного, вмотивованого «світоча інтелектуального життя» вже вкотре відкриває педагогічному загалу нашого міста всеукраїнський конкурс «Учитель року». Він, як прожектор, висвітлює талановиті особистості та «нові землі»  творчих розвалів із методичних знахідок, досягнень, напрацьованого роками досвіду. За всі роки існування конкурсу його учасники стали «зірками» педагогічного небокраю Очакова. «Учитель року» змушує педагога змінюватись, вдосконалюватись, підвищувати свій кваліфікаційний потенціал та завжди йти в ногу з часом, а іноді й випереджати його. 
Основними завданнями конкурсу є виявлення талановитих учителів, які досконало володіють фаховим предметом та бажають сягнути вершин педагогічної майстерності.
До оргкомітету міського туру конкурсу надійшло 6 заяв від претендентів на участь у випробуваннях. Приємно, що серед учасників були і як зовсім молоді педагоги, так і досвідчені. Під час заочного етапу конкурсанти старанно готували авторські методичні розробки, ділилися  педагогічним досвідом на шпальтах власних блогів (сайтів), відновлювали та поповнювали теоретичні знання з дидактики, психології, педагогіки тощо.
29 листопада 2016 року на базі Очаківської ЗОШ №4 відбувся І (міський) етап Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2017». Цього року вчителі біології, музичного мистецтва та початкової школи міста Очакова отримали змогу взяти участь у педагогічному брейн-рингу й обмінятися досвідом зі своїми колегами.
На початку заходу до освітян з привітальним словом звернулася начальник відділу освіти Очаківської міської ради Л.А.Голян: «Шановні педагоги, Ваша професія є надзвичайно відповідальною і непростою, Ви засіваєте в душі наших дітей добре і вічне. Ми живемо з Вами в непростий час. Тому найбільша нині наша з Вами місія - виховувати дітей у дусі українства, любові до своєї Батьківщини…». Конкурсне журі, до якого ввійшли Білов Г.О., заступник Очаківського міського голови, Тарабан В.А., завідувач ММК відділу освіти,  Налапко Г.М., голова ради профспілок працівників освіти м. Очаків, Датій Т.В., методист ММК відділу освіти, Волонтир В.Л., вчитель біології ЗОШ №4, Ромашова Л.Б., вчитель початкових класів НВК «Сонечко» об’єктивно здійснювало суддівсто на всіх етапах.
Невимушена, дружня атмосфера, вільне спілкування, цілковита відвертість сприяли творчому піднесенню конкурсантів, допомагали їм якнайкраще продемонструвати свій фаховий потенціал. Усі випробування були логічно пов’язані між собою – тестування (питання з психології, дидактики та методики), «візитівка учасника», «майстер-клас», «практична робота», «моє хобі» дали можливість Овсянко А.В., ЗОШ №2 та Кравченко О.М., ЗОШ №4 (номінація «Початкова школа»); Столяр С.П., ЗОШ №1 та  Безлепкіна Н.В., ЗОШ №2 (номінація «Вчитель біології»); Ковальчук Н.М., ЗОШ №2 та Жосан О.П., ЗОШ №4 (номінація «Музичне мистецтво») продемонструвати присутнім свій педагогічний досвід та презентувати нові ідеї.
Після підбиття підсумків журі вдалося визначити переможців та лауреатів конкурсу в усіх номінаціях. У номінації «Біологія» за загальною сумою балів переможцем стала Столяр С. П., учитель Очаківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, лауреатом - Безлепкіна Н. В., учитель Очаківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 імені П.П. Шмідта. В номінації «Початкові школа» Овсянко А. В. з Очаківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 імені П.П. Шмідта випередила  Кравченко А. М. з Очаківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4. 
Найрезультативнішою в номінації «Музичне мистецтво» була Ковальчук Н.М., звання «Лауреата» отримала Жосан О П. Переможці І (міського) туру удостоїлися честі брати участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2017», який відбудеться 16 грудня 2016 року.
За значний внесок у розвиток освіти міста та за результатами конкурсу переможці та лауреати І туру конкурсу були відзначені грамотами відділу освіти та подарунками. Переможців, шляхетно і в той же час з відтінком гумору, вітали - поважне журі та групи підтримки: колеги-вчителі, обдаровані учні ЗОШ №4 та екологічна агітбригада «Еколосмайл». Завідувач ММК відділу освіти Тарабан В.А. привітав усіх тих, хто причетний до праці у царині освіти, хто допоміг влаштувати цей величний фестиваль педагогічного мистецтва. Подякував конкурсантів за те, що вони передали вчителям-колегам свій досвід, знання, щиро поділилися власними секретами педагогічної майстерності й зауважив, що вчительська доля, попри всі труднощі, така велична і скромна, талановита і проста, вимоглива і добра.
 Представники від педагогічних колективів, які підготували переможців та лауреатів, дуже теплими, сердечними словами й квітами привітали своїх колег. «Ви навчаєте дітей з різних сімей, з різними характерами, з різними можливостями. Ви даєте їм не лише знання, а й виховуєте людяність, самостійність. Професія вчителя унікальна, бо з неї розпочинаються всі інші. І саме педагоги своїм розумом і серцем творять завтрашній день, як міста так і держави загалом».
Щороку, звітуючи про учасників та переможців Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів з різних предметів, предметних олімпіад міського та обласного рівня, учасників та переможців МАНу, буваючи на робочих нарадах, літературних вітальнях, святкових зібраннях, пересвідчуюся, яка велика когорта творчих, талановитих, багатогранних педагогів працює в Очаківських загальноосвітніх навчальних закладах.
В народі кажуть: «Вчитель - професія від Бога, а решта всіх професій - від учителя». Шановні вчителі, незважаючи на всі труднощі, Ви з честю виконуєте свою роботу і за це Вам щира подяка. Бо частинку своєї душі й серця віддаєте дітям.
Свято, яке тривало більше трьох годин, пролетіло як мить. Це дійство, завжди з особливою та неповторною родзинкою, де вдячність і шана, інтелігентність і культура переплітаються з розумінням сьогоднішніх реалій та вмінням пожартувати над собою. Вчити і виховувати – в цьому мудрість педагогів, доброта і сердечність та і їхнє високе покликання. 

                                                                                                          Автор блогу
P.S. Шановні педагоги, наші колеги 16.12.2016 року братимуть участь у ІІ (обласному) турі Всеукраїнського конкурсу "Вчитель " року-2017. Від нашої підтримки, а саме від кількості відвідування їхніх блогів (сайтів) буде залежати оцінка їх роботи. Зайдіть за вказаними посиланнями, залиште власний коментар.
 
Столяр Світлана Петрівна                          alenasovsya.blogspot.com
Ковальчук Ніна Миколаївна                       kovalchuk-nina.blogspot.com 
Овсянко Альона Володимир і вна                 alenasovsya.blogspot.com 

Дякую за розуміня 

Немає коментарів:

Дописати коментар