вівторок, 2 травня 2017 р.

Сучасні виклики в Україні та проблема солідарності в українському суспільстві

Саме так називався обласний семінар, який проходив 25–26 квітня 2017 року в рамках договору про співробітництво МОІППО та Київського освітнього центру «Простір толерантності» на базі МОІППО.  
Підписання Договору про співпрацю 
У заході взяли участь 30 педагогів (учителі історії та суспільствознавства, практичні психологи, педагоги-організатори, заступники директорів шкіл із виховної роботи, педагогічні та науково-педагогічні працівники  МОІППО) та 20 учнів шкіл Миколаївської області.
Вибір вподобаних висловлювань ВПО
Мета заходу: розвиток громадянської та аксіологічної компетентностей учасників освітнього процесу в загальноосвітніх навчальних закладах Миколаївської області, розгляд актуальних проблем формування шкільного середовища як безпечного простору для дітей із різними ідентичностями.
Ульяна Устінова знайомить присутніх із виставкою
Із вітальним словом до учасників семінару звернувся В. Шуляр, д. пед. н, доцент, директор МОІППО, заслужений учитель України. Тренерами семінару були автори посібників з громадянської освіти і толерантності, фахівці з психології  – А. Ленчовська, М. Грінберг, У. Устінова. Експертами виступали    Н. Сторчак, к. юрид. н., доцент, завідувач кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО, та О. Вітковська, методист кафедри психолого-педагогічної освіти та медіа-дидактики МОІППО.
Обговорення експозиції
У ході семінару було розглянуто такі основні питання: ідентичність і людська гідність; інструменти формування цінностей і гуманістичного  світогляду в учасників освітнього процесу;  психологічні особливості роботи з дітьми-переселенцями; форми та методи роботи з батьками та учнями на тему «Школа як безпечний простір для дітей з різними ідентичностями»; проблеми професійного вигорання педагогів в сучасних умовах.
М. Грінберг тренує вміння запобігати "творчому вигоранню"
У рамках заходу було відкрито пересувну освітню виставку «Моє місце» та висвітлено методичні аспекти її використання як освітнього інструменту, а також проведено навчальний семінар для старшокласників-гідів цієї виставки (тренери К. Крейдерман і А. Книжний), яка далі проходитиме в вересні 2017 року в місті Очакові.
Керівники заходу А.Ленчовська та Н. Сторчак обговорюють з учасниками проведений захід
Виставка та освітні заходи для вчителів і учнів реалізуються у рамках проекту «Моє місце – інтеграційні заходи для дітей-переселенців у 4 південних областях України», підтриманого Міністерством закордонних справ Німеччини та Департаментом загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України.
Робота творчої групи з проблеми захисту "вразливих груп учнів"
Навчання педагогів і учнів Миколаївської області на засадах гуманістичної педагогіки, використання ними матеріалів семінару та виставки у подальшому сприятиме виконанню Державного стандарту базової повної загальної середньої освіти, Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016–2020 роки.



Відділ освіти Очаківської міської ради дякує організаторам такого актуального заходу -  директору МОІППО В. Шуляру та завідувачу кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО Н.Сторчак.

Немає коментарів:

Дописати коментар