неділю, 21 лютого 2016 р.

Декомунізація по-Очаківськи












Мер Очакова Сергій Бичков в рамках декомунізації своїм розпорядженням перейменував 19 вулиць і дав доручення знести ще чотири пам'ятники. Таке рішення міський голова прийняв за кілька днів до офіційного дедлайну своїх повноважень щодо перейменування вулиць, передає інтернет-журнал «NikLife».

Щоб уникнути баталій і суперечок, в місті було вирішено дати «новим» вулицями нейтральні назви. Так, Комсомольську перейменували в Троїцьку, Жовтневу - в Покровську, Сладкова - в Кобзаря, вулиці 60 років СРСР - у Будівельників, Цокуренко - у Слобідську, Володарського - в Гетьманську, вулицю 50 років Жовтня - в Соборну, Шкрептіенко - в Старофортечну, Леніна - в Лоцманську, Луначарського - в Торгову, Пролетарську - в Балкову, Бебеля - в Паркову, Кірова - в Нікольську, Червоних партизан - у Рибацьку, Урицького - у Левадійську, Свердлова - в Таврійську, Колгоспну - в Кінбурнську, Енгельса - в Спаську.

Відзначимо, що дискусія виникла щодо перейменування вулиці Чижикова в честь командира в / ч А1594 Олексія Зінченка, який в 2014 році загинув в зоні АТО. Запропоновані варіант викликали вельми неоднозначну реакцію у городян, так як були варіанти дати нейтральну назву - Гвардійська, Флотська, Армійська, Вокзальна, Привокзальна або Автовокзальна.

Були зібрані близько 200 підписів жителів Очакова, які висловилися проти надання вулиці Чижикова іменної назви, запропонувавши вибрати «нейтральне» ім'я - Арсенальна. Однак були порушені терміни подачі альтернативних пропозицій, через що міська влада залишили звернення без розгляду - вулицю все-таки назвали ім'ям загиблого в АТО командира.

Крім того, мер розпорядився демонтувати пам'ятник М.І. Чижикову, монумент «Борцям за владу Рад», скульптурну композицію «Ленін і Горький» і пам'ятник І.Д. Сладкову. Всі перераховані вище скульптури будуть передані Миколаївському обласному краєзнавчому музею для майбутнього Парку тоталітаризму, який з'явиться на території музейного містечка «Старофлотські казарми». Раніше на центральній площі міста демонтували пам'ятник Леніну, на місці якого з'явився фонтан.


Відзначимо, що повноваження міських голів з перейменування топонімів та знесенню пам'ятників комуністичної епохи закінчуються 21 лютого. Далі ця функція перейде до губернатора Миколаївської області Вадиму Мерікову.






Немає коментарів:

Дописати коментар