пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Звідки візьмуться гроші на підвищення заробітної плати вчителям?

Ця тема хвилює, без винятку, всіх освітян - тому і я не зміг  її оминути. Та все по-порядку.

1 листопада освітяни вийшли на акцію до Кабінету Міністрів та Верховної Ради з протестами проти високих тарифів на житлово-комунальні послуги.  Щоб зменшити напругу голова Кабміну обіцяє підвищення   мінімальної заробітної плати удвічі, залишаючи незмінною Єдину Тарифну Сітку, яка нівелює всі «добрі» наміри влади.

Читаємо «коменти» освітян із цього приводу «Освіта UA»:
«Коэффициент 10-го разряда 1,82. Считать будут от 1600. Умножаем, получаем - 2912 грн. Это ставка по 10-му тарифному разряду, которая будет»;
«Министр образования НЕ правильно информирует населения. Ставка учителя без категории на сегодняшний день - 2050 грн., а не 3385. Неплохо бы чиновникам взять тарифные оклады и просмотреть их»;

«Та вони ж не про ставку, а про все нараховане. Не будуть же вони казати про те, що вирахують і скільки отримається на руки. Це тільки про свої зарплати вони говорять, замовчуючи всі надбавки (про пільги мови немає). А на руки вчитель без категорії, може, отримає 3,5 тис. Ото й усі підвищення. Вже очі болять читати кожного тижня новий спіч на цю тему» (http://osvita.ua/school/52821/).

Звісно «диявол криється в деталях» і тому йдемо далі.
Згадайте «солодкі» напівнаказові заклики МОНУ створювати опорні школи з кількістю не менше 320 - 360 учнів, за рахунок закриття руками місцевих громад малокомплектних сільських шкіл. Підвозити  за 15 – 40 км. щоденно, мовляв, самі будете - за те  оснащення опорної школи  матимете на рівні світових стандартів. Аж 200 млн. грн. обіцяли на осучаснення такої школи. На тлі матеріально-технічного зубожіння ніби-то і великі кошти,  та враховуючи курс «вічно-зеленого» та цінову політику держави – це дріб’язок.

Громади не повелися на безкоштовний сир у принадній обгортці - вистояли,  сільські школи не закрили. Та відповідь від центральної влади не забарилася – «не хочете по-доброму, буде»… як завжди. Грошова субвенція, яка щорічно закладається до Державного бюджету з метою фінансування освітньої галузі  різко «схудла». В ній не передбачено витрати на енергоносії (опалення, освітлення тощо), харчування, водопостачання та багато чого іншого без чого школа (ДНЗ) просто існувати не зможе.

В 2017 році через субвенцію буде фінансуватися лише заробітна плата  вчителів, вихователів, тобто та категорія педпрацівників, яка безпосередньо працює з дітьми. Всі інші витрати: на управлінський персонал, методичну службу, утримання навчальних закладів «ляже» на місцевий бюджет. Зрозуміло, що такий тягар місцеві громади, особливо ті, які не хочуть об’єднуватися в ОТГ, або ще не встигли цього зробити, не «потягнуть».



Вихід – оптимізувати освітню мережу, іншими словами позакривати малокомплектні школи на селі; в міській місцевості - зменшити кількість обслуговуючого персоналу, позакривати (збільшити) групи в дитсадках, звести класи до максимальної наповнюваності через закриття «малоперспективних» шкіл, звільнити «лишніх» учителів тощо. І це, врахуйте, будуть робити не центральні органи влади, а… місцеві. «Вільні» гроші з освітньої субвенції підуть на підвищення платні педагогам, які залишаться працювати. Геніально! Чи не правда?



                                                                                                                                       Автор блогу

Немає коментарів:

Дописати коментар