вівторок, 18 грудня 2018 р.

Формуємо комунікативні компетентності учнів



11 грудня 2018 року відбувся міській семінар для педагогів зарубіжної літератури за темою: «Сучасні педагогічні технології у забезпеченні комунікативних компетентностей учнів». Місцем проведення семінару було обрано міську бібліотеку.



Семінар складався з декількох модулів. У теоретичній частині методист міського методичного кабінету Головня Л.А. в своєму виступі «Основні вимоги до сучасного уроку літератури» акцентувала увагу на значенні літератури, яка має величезний гуманістичний потенціал впливу щодо формування юної людини, допомагаючи їй самовизначенні, в усвідомленні нею моральних ідеалів та  виборі життєвої позиції.



Тому завданням вчителя літератури є наступне: навчати розуміти світ, прагнути жити в ньому за законами Добра, Справедливості, Любові, Поваги й Толерантності. Ці якості активізують розумову діяльність школярів, сприяють зацікавленню навчальним предметом, розвивають логіку, критичність мислення, мовленнєві уміння та навички, допомагають проявити особисте «Я» інтерактивні види та форми навчальної роботи.

Власним досвідом організації інтерактивного навчання на уроках зарубіжної літератури поділилася вчитель Очаківської ЗОШ № 1 Чокова Ольга Сергіївна, яка є керівником театрального гуртка «Сузір’я». До акторського складу їй вдалося залучити учнів старших класів школи. Присутнім було цікаво почути про використання театралізованих постановок під час уроків та позакласних заходів.



Учителі Васильєва Вікторія Василівна (ЗОШ № 4), Солоткова Анна Ігорівна (ЗОШ № 2) розповіли про власні пошуки шляхів удосконалення уроків літератури використання активних методів у своїй роботі.

Практичну частину семінару відкрито виставою «Дикий Ангел» (Олексій Коломієць) театрального гуртка «Сузір’я» із ЗОШ №1. У цій п’єсі драматург звернувся до глибинних основ людського життя: почуття гідності й честі як окремої людини, так і честі родини, роду – давніх духовних мірил вартості, узвичаєних, зокрема в Україні; утвердження людини в праці; в шанобливих сімейних стосунках тощо. А майстерна гра гуртківців підкорила серця всіх присутніх.
Бібліографічний огляд останніх надходжень до міської бібліотеки підготували працівники бібліотеки Біла Г.В. та Солдатенко О.М. Нові видання викликали неабиякий інтерес у присутніх, який преріс у дискусію про роль книги у житті людини та вічні пріоритети та цінності буття.

Методичний фестиваль інноваційних ідей збагатив методичну палітру педагогів. Хто шукає, той знаходить, а хто знаходить – скоріше і грунтовніше оволодіває знаннями. Учасники семінару отримали велике задоволення за плідну роботу, творче піднесення і високо оцінили перлини авторського досвіду Чокової О.С.

Відділ освіти Очаківської міської ради висловлює щиру подяку завідувачу міської бібліотеки Ганні Вікторівні Білій, бібліотекарю Олені Миколаївні Солдатенко та всім працівникам бібліотеки за гостинний прийом і доброзичливу, затишну атмосферу під час проведення заходу.
                             Головня Л.А., методист ММК відділу освіти Очаківської міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар