пʼятницю, 1 березня 2019 р.

Нові освітні технології в навчально-виховному процесі


В останній день зими, 28 лютого 2019 року, в Очаківській загальноосвітній школі № 4 відбувся семінар-практикум «Сучасні освітні технології як засіб підвищення ефективності навчального процесу» для вчителів фізики та економіки шкіл міста.

Спочатку педагоги відвідали урок астрономії «Дивовижний світ зоряного неба», який підготував та провів вчитель фізики вищої категорії, вчитель-методист Череватенко Олег Дмитрович. Це був урок-захист учнівських проектів тому участь у ньому взяли не лише учні 11 класу, які вивчають астрономію, а й учні 10 класу, які цікавляться цим предметом. Теми проектів були присвячені  астрономічним проблемам - «Земля – найчарівніша планета Сонячної системи», «Місяць і його дослідження», «Марс - Червона планета», «Малі тіла Сонячної системи». Проблеми екології були досліджені в роботах - «Екологічні проблеми космосу. Космічне сміття»,   Зацікавила присутніх також тема «Ілон Маск – прорив в освоєнні космосу».


Презентація одного проекту тривала 5-7 хвилин, але підготовча робота учнів потребувала глибоких знань предмету, значної кількості опрацьованого матеріалу, вміння відсортувати необхідне від зайвого.  

Урок з економіки в 11 класі на тему «Безробіття» провела Стрельцова Світлана Іванівна. Для проведення заняття використано елементи тренінгу, відеоролики, сучасні педагогічні прийоми (гра «Вірю – не вірю», вправи «Світлофор», «Гронування»), що позитивно вплинуло на розкриття такої болючої в наш час теми. Заздалегідь були підготовлені експерти, які розповіли про історію виникнення безробіття, його види  та наслідки. Діти працювали в групах, виконуючи завдання вчителя, розв’язували задачі. В кінці уроку учні відповіли на питання психологічного тесту «Яка робота вам підходить?» і поділилися з присутніми враженнями від уроку.

В ході інформаційно-теоретичної частини заходу методист міського методичного кабінету Головня Л.А. наголосила на тому, що інновації в освіті повинні бути спрямовані на створення особистості, налаштованої на успіх в будь-якій області застосування своїх можливостей, охарактеризувала найбільш поширені інноваційні технології.

Фоміна Н.С., заступник директора Очаківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. П.П. Шмідта поділилась досвідом організації позакласної роботи в школі. Зокрема, Наталія Сергіївна докладно розповіла про проведення тижня науки,  який пройшов в Очаківській школі №2 та проанонсувала подібні заходи на березень і квітень 2019 року.
Наприкінці семінару вчителі обмінялись досвідом із питання підвищення ефективності навчального процесу.

Головня Л.А., методист міського методичного кабінету відділу освіти Очаківської міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар