понеділок, 25 лютого 2019 р.

Шануймо рідну мову!



Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

За оцінкою фахівців, із 6000 мов, які нині існують, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Тому на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі, вирішено   підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур.

21 лютого, починаючи з 2000 року,  щорічно в світі, а з 2002 року і в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. Це свято – ще один день пошанування рідної мови, до якого долучилися і заклади освіти нашого міста.

В цей день проведено правовий всеобуч для вчителів «Державна мова – українська», диспут «З історії української мови», лінгвістичні  ігри «Подорож океаном рідної мови», «Слів у мові мільйон», «Мова – це душа народу», «Розумники, розумниці», мовознавчий турнір «Нас єднає мова». пізнавальна хвилинка «Найдорожче добро народу – мова», мовний квест «Диво калинове – наша рідна мова», виховні години «Спілкуйся українською», «Наша мова, у тобі великого народу ніжна і замріяна душа», «Мова рідна – слово рідне», «Кращої, ніж рідна, мови не буває», вікторини «Цікаво про слово», «Рідна мова в іграх, віршах, загадках», конкурси малюнків тощо. В шкільних бібліотеках були оформлені тематичні виставки книжок.


21 лютого учні закладів освіти взяли участь у Всеукраїнському конкурсі з українознавства «Патріот», та мовознавчому турнірі підготовленому міською бібліотекою - «Нас єднає мова», дружно писали диктант «Україна в нас одна».



                             Головня Л.А., методист ММК відділу освіти Очаківської міської ради
        
  



Немає коментарів:

Дописати коментар