понеділок, 12 листопада 2018 р.

День української писемності та мови відзначили в освітніх закладах


Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням. Відзначають його на честь українського літописця Нестора – послідовника  творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова. Мова є одним з найцінніших надбань, які створили й залишили наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ.


9 листопада – День української писемності та мови, який вкотре відзначає  уся наша країна. Традиційно, в закладах освіти міста відбувся ряд заходів із нагоди   Дня української писемності та мови, метою яких було донести    до учнів красу і багатство української мови; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.


Особливою  подією в цей день є написання всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. До його написання долучилися і вчителі, і учні: всього 304 особи. Наймолодшою учасницею стала шестирічна учениця ЗОШ № 4 Дар’я Хмиляк, найстаршою учасницею – вчитель історії ЗОШ № 4 Чуприна Є.Г.    Виділено і найактивнішого учасника: ним стала учениця 11 класу Очаківської ЗОШ № 2 ім. П.П. Шмідта Чорноморець Олександра. Найбільш дієву організаційну допомогу надала вчитель української мови та літератури ЗОШ № 2 Воєвода М.П.


Сьогодні ми є свідками відродження української мови. Вона заграла усіма барвами мелодійного українського слова у навчальних закладах, на вулицях міст і сіл. Вивчаючи рідну мову, учні виявляють свідоме бажання бути гідними громадянами своєї держави.


Немає коментарів:

Дописати коментар