четвер, 30 червня 2016 р.

КРАЄЗНАВЧА ЕКСПЕДИЦІЯ ОЧАКІВЩИНОЮ

Вже вкотре гостинна очаківська земля приймає всіх охочих: 14 червня 2016 року до Центру дитячої та юнацької творчості Очаківської районної ради, що працює на базі Парутинської ЗОШ І-ІІІ ступенів завітали вихованці Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді зі своїми керівниками – Запорожченко Г. М.  та Осадчою К. Г.,  щоб ще раз доторкнутися до сторінок живої історії Парутиного, пройти його мистецькими стежками, помилуватися ольвійським краєвидами.

Свою подорож юні мандрівники розпочали із відвідування духовного центру села - Свято-Ільїнського храму та спілкуванням з її настоятелем Отцем Василієм, який розповів  про історію побудови церкви. Краєзнавці пройшлися вулицями села, відвідали місцеві пам'ятки - споруди старої школи, давньої церкви та старого панського будинку, в якому зараз знаходиться лікарня. Сучасно виглядали будівлі дитячого садка та окраса села – Будинок культури. Того ж дня юні мандрівники відвідали рибацький стан, дізнавшисть про особливості рибацької професії.

Наступний день розпочався творчою зустріччю гуртківців краєзнавчого центру, вихованців гуртка «Історичне краєзнавство» Козирської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Стах О. М.) та талановитими майстринями народного мистецтва с. Парутине в Парутинській бібліотеці–філії, організованою бібліотекарем Стародубець Л. В. та директором Центру Замєтною О. М. 

Богачова Наталія, вихованка МОЦТКЕУМ презентувала присутнім свою пошуково-дослідницьку роботу «Ойкумена Володимира Бахтова», учні гуртка «Історичне краєзнавство» Остапчук Максим та Василевська Вікторія разом з методистом Центру дитячої та юнацької творчості Крикуненко О. С. презентували роботи «Топоніми Очаківщини» та «Відродження храму – шлях до відродження душі». Діти розповіли, як саме проводять пошуково-дослідницьку роботу, звідки черпають своє натхнення й бажання досліджувати.

Бібліотекар Стародубець Л. В. розповіла про роботу Парутинської бібліотеки-філії, центру краєзнавчої роботи села, а саме: про читачів різного віку, які з задоволенням відвідують читальню, про пізнавальні заходи для школярів та дошкільнят, про творчі зустрічі з людми похилого віку, роботу та клубів за інтересами. Людмила Василівна представила майстринь-вишивальниць Г. С. Кушко, С. М. Бачу, майстриню декоративно-ужиткового мистецтва О. Ю. Фокєєву, доньку відомого в селі художника І. І. Шапошнікова - Л. І. Шапошнікову. Діти з цікавістю розглядали вишиті шедеври майстринь-рукодільниць, слухали власні вірші С.М.Бачу, із задоволенням взяли участь у майстер-класі «Виготовлення кошика з газетних трубочок», який провела О.Ю.Фокєєва. Затамувавши подих, малеча з цікавістю розглядала картини І.І.Шапошнікова, які представила його донька. Творча зустріч подарила її учасникам радість від спілкування та пройшла "на одному подиху".

Наступним етапом краєзнавчої подорожі сбула екскурсія до Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія», яку цікаво і змістовно провела екскурсовод Ю. Д. Кепіна. Отримавши безліч яскравих вражень від мандрівки удаваними вулицями стародавнього міста, юні краєзнавці вирушили до кузні сільського коваля Михайла Качмара. Чаклуючи з вогнем і металом, Михайло зачарував гуртківців своїм ковальським хистом, адже іакого майстра художньої ковки важко віднайти у нашому регіоні.

«Люди в Парутиному незвичайні, - відверто сказала керівник краєзнавчої експедиції Г.М.Запорожченко, - скромні у виявленні свого таланту, як і всі сільські жителі, але багаті і щедрі душею, завжди готові поділитися своїм духовним досвідом, донести його до наступних поколінь».

Хочу висловити щиру подяку в організації та проведенні краєзнавчої експедиції, а саме: Раленко І.О., директору Парутинської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Стародубець Л.В., бібліотекарю Парутинської сільської бібліотеки – філії.
                                                                    
                                                            Замєтна, О.М. дирктор  Центру дитячої та
                                                          юнацької творчості Очаківської районної ради                                             


Немає коментарів:

Дописати коментар