понеділок, 29 жовтня 2018 р.

Вшанувуємо пам’ять великого педагога (до 100-річчя з дня народження В.Сухомлинського)



«Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний…» Ці мудрі слова належать Василю Сухомлинському, корифею української педагогіки, гуманісту, неперевершеному знавцеві дитячих і вчительських сердець, який направду залишив людству величезний педагогічний і науковий спадок.



28 вересня 2018 року Великому педагогу сучасності виповнюється 100 років від дня народження. Рішення про відзначення цього знаменного ювілею на міжнародному рівні затверджено 39-ю сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО. Але саме в Україні наймасштабніше   вшановують пам‘ять Василя Олександровича Сухомлинського.



Неоціненна спадщина велетня педагогічної думки була і залишається джерелом інноваційних ідей для навчання й виховання учнів в сучасній школі,   а також розвитку дітей з особливими освітніми потребами.  



У вересні-жовтні в закладах освіти міста Очакова проведено ряд заходів, присвячених 100-річчю від дня народження В. Сухомлинського,  школи долучилися до Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, що проходить під гаслом «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини».



В ЗОШ № 2 відбулися педагогічні читання «В.О. Сухомлинський і школа ХХІ століття», «Сухомлинський про роботу з дітьми з особливими потребами», дієво пройшло засідання методичного об’єднання класних керівників «Ідеї Василя Сухомлинського і практика гуманізації сучасної школи». Вчителі школи поділилися з колегами досвідом упровадження педагогічних новацій В.Сухомлинського у духовному і громадянському вихованні учнів, становленні їх творчої особистості.



Продуктивним був Тиждень родинного читання «Я прочитаю тобі казку», за підсумками якого оформлено виставку дитячих ілюстрації до оповідань та казок В.О. Сухомлинського «Казка на кінчику пензля».  


Запам’ятався відкритий захід в ЗОШ № 4, в якому взяли участь  всі бібліотекарі шкіл міста. Яскрава літературно-музична композиція «Мудра людина із щирим серцем»  не залишила нікого байдужим. Діти знайомили присутніх з життєвим шляхом видатного педагога, розповідали цікаві історії з його життя, інсценували оповідання. Звучали вірші і пісні, додаючи відповідного настрою і щемливого  почуття. Заздалегідь готувалась презентація, підбиралося вбрання учасників.



В школах пройшли  уроки доброти «Людина починається з добра», творча дискусія «Вічні цінності людини моїми очима і очима Василя Сухомлинського», диспут-обговорення документального фільму «Павлиський романтик», бібліотечні уроки, виховні години. В шкільних бібліотеках оформлені тематичні книжкові виставки.



Зараз  відбувається становлення Нової української школи. І слова Великого педагога-новатора «Завдання педагога полягає в тому, щоб підвести дітей до дверей життя, дати ключ і навчити учня користуватися цим інструментом» сьогодні звучать особливо актуально.     

Людмила Головня, методист ММК відділу освіти Очаківської міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар