пʼятницю, 31 січня 2020 р.

Можливість навчатися має кожен



Інклюзивна освіта це - гнучка індивідуалізована система навчання дітей із особливостями психофізичного розвитку в дитячих садочках та школах за місцем проживання дитини. Навчання відбувається за індивідуальними навчальними планами та забезпечується медико-соціальним та психолого-педагогічним супроводом. Інклюзивна освіта передбачає створення освітнього середовища, яке б відповідало потребам і можливостям кожної дитини, незалежно від особливостей її психофізичного розвитку.



Для того, щоб якісно зорганізувати інклюзивне навчання, відділ освіти Очаківської міської ради спільно із міським інклюзивно–ресурсним центром, педагогічними колективами освітніх закладів прикладає багато зусиль. Це відповідне матеріально-технічне забезпечення, фахове навчання педагогів, підвищення їх професійної кваліфікації.  

Так, 28 січня 2020 року на базі міського інклюзивно–ресурсного центру   проведено семінар–практикум «Інклюзивне навчання: реалізація корекційно–розвиткової складової для практичних психологів, асистентів учителів, вихователів».



Марина Лясота, методист ММК відділу освіти Очаківської міської ради, ознайомила присутніх з питанням: «Психолого–педагогічний супровід дітей з особливими освітніми пробемами в закладах дошкільної та загальної середньої освіти». 


Директор інклюзивно–ресурсного центру (далі ІРЦ) Світлана Долга інформувала присутніх про напрямки роботи та досягнуті результати за період функціонування комунального закладу. Лариса Михаліченко, вчитель–логопед ІРЦ, знайомила учасників з набором артикуляційних вправ, які сприяють розвитку правильної звуковимови та з віковими нормами  звуковимови.


Тетяна Самолюк, практичний психолог ІРЦ, ознайомила всіх із розвивальними вправами для дітей із особливими освітніми потребами та презентувала власний практичний кейс, який використовує у своїй роботі. 
  
Працівники ІРЦ провели майстер–класи щодо практичного застосування прийомів, інструментарію в роботі з особливими  дітьми, які можуть застосовуватися в повсякденній роботі практичними психологами, асистентами вчителів, вихователями тощо.


Маргарита Полтарецька, практичний психолог Очаківської ЗОШ № 1, яка опановувала спеціальну методику,  продемонструвала присутнім елементи занять - «Sand play, як метод позитивного впливу на психічний розвиток дитини» та «Система цілеспрямованого спілкування за допомогою карток PECS»; поділилася навичками застосування пісочної терапії.

Відділ освіти Очаківської міської ради дякує керівництву НВК «Сонечко» за матеріально-технічне забезпечення заходу та усім його учасникам, які набутими знаннями та навичками повсякденно створюють комфортне освітнє середовище для учнів із особливими освітніми потребами.
Марина Лясота методист ММК відділу освіти Очаківської міської ради                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар